Bilar med bara en torkare fram!

Visste du att vissa bilmodeller "endast" har ett torkarblad, som sveper fram över rutan?

Bilar med ett torkarblad fram

Beroende på hur framrutan är konstruerad så kan det vara en enkel "halv-cirkulär" rörelse, men vissa modeller har en avancerad komplex konstruktion som gör att detta ensamma torkarblad kommer åt större delen av glaset, alla vrå och kanter skulle man kunna säga, för att ge en till och med bättre sikt än två torkarblad!

Och visst är det sportigt och snyggt med bara ett torkarblad?

Några bilmodeller med så kallade "mono-wipers" är:

- Diverse Mercedes-modeller (bl.a. W124)
- Audi A2
- Nyare Toyota Yaris 2015-uppåt
- Fiat Panda Generation 1 (MK1)
- Renault Twingo Generation 1 (MK1)
- VW Scirocco Generation 1 (MK1)
- Seat Ibiza Generation 1 (MK1)
- Subaru XT
- Citroen AX
- Med mera..

Av de som nämnts ovan så är det främst Mercedes, men även Audi, Toyota, som har komplexa system för åtkomst av hela rutan.

Hur kommer det sig att inte alla bilar har 1 st torkarblad? Jo det beror troligtvis på kostnaden, de simpla systemen som bara torkar i en cirkulär rörelse täcker inte hela rutan och hade inte fungerat idag, utan det behövs en avancerad konstruktion i sådana fall, som hos Mercedes modeller, för att svepa fram i en slags "ark" över glaset. Denna konstruktion blir då dyrare än två torkarblad, vilket är varför ett styck torkarblad främst går att hitta hos lite dyrare bilar idag (någon som sa sportbilar?).

Många som kör sportbilar eller bilar på bana väljer dessutom att konvertera till en torkararm, då det är snyggt, sportigt och effektivt.

Handlar du ett komplett kit med torkarblad här i butiken, och om du råkar ha en bilmodell med 1 st blad, så kommer det att skickas ut två likadana torkarblad, då har du tillräckligt för två byten! Bra va?