Renovera torkarbladen på bilen

Kan man renovera torkarbladen? Det korta svaret är egentligen Nej, det kan man inte. Visst kan man om man verkligen vill, men det är en annan sak.

Kan man renovera ett par torkarblad?

Dagens moderna torkarblad behöver bytas ut när de börjar bli dåliga, det finns oftast inget ersättningsgummi att köpa eller dylikt.

Det finns däremot verktyg som skär bort ett lager på gummit vilket i vissa fall kan göra att torkarbladens liv förlängs litegrann, men det går vanligtvis bara skära en eller två gånger som högst, sedan måste bladen oavsett bytas.

Andra metoder som cirkulerar på nätet är att man kan spraya bladen med 5-56, WD-40 och liknande smörj-/rostlösningsmedel, exempelvis om bladen ger ifrån sig ett tråkigt ljud mot vindrutan. Dessa metoder är dock ingen långsiktig lösning överhuvudtaget, utan en quick fix som i bästa fall håller någon dag, om ens det. Då sprayerna är baserade på bensin/lösningsmedel så kommer det att angripa gummit och istället gör saken värre (gummit torkar ut).

Om man överhuvudtaget vill spraya någonting så bör det åtminstone vara silikonbaserat och vattenavstötande, så att medlet inte skadar gummit! Men kom ihåg att först göra rent torkarbladen med alkohol och såpavatten.

Äldre torkarblad, hos veteranbilar, går oftast att renovera genom att man byter ut gummiprofilen mot en ny.

På Torkarblad.nu säljes moderna flatblade torkarblad, tyvärr inkluderar sortimentet inga lösa gummi på löpmeter eller liknande.