Skötsel av torkarblad

Som med nästan allt annat så behöver torkarbladen underhållas för bästa hållbarhet och livslängd, och det gör man ganska lätt.

Med jämna mellanrum så bör man torka av både vindrutan och torkarbladen med rengöringsmedel och en trasa, för att verkligen få bort all smuts vid sidorna och nere på rutan. Se dock till att först spola av rutan med en vattenslang, högtryckstvätt eller vattenkanna, för att få bort så mycket som möjligt innan man torkar med en mikrofibertrasa, torkpapper eller dylikt, så att rutan inte repas. Som rengöringsmedel funkar det utmärkt med fönsterputs från din lokala mataffär.

Den kanske viktigaste saken är dock att inte starta torkarbladen om de är fastfrusna på vintern, då kan både torkarmotorn gå sönder samt att gummit på torkarbladen förstörs både av att de slits dän från rutan samt all is och hård snö. För att undvika detta så kan man fälla upp torkararmarna när bilen inte används, lägga ett skydd över vindrutan eller dylikt. En del bilar är dock utrustade med värmeslingor i framrutan, specifikt nere vid torkarbladen så att dessa snabbt värms upp om de skulle frysa fast. Viktigt! Om torkararmarna fälls upp helt och hållet, säkerställ så att de ej kan fällas ner av sig själv, vilket då kan förstöra vindrutan av den fjäderkraft som uppstår!

Andra tips är att inte starta torkarbladen om det varken finns regn eller spolarvätska på ruta. Man kan då och då också vaxa rutan med vanligt bilvax, vilket underlättar för torkarbladen att torka rutan samtidigt som gummit ej bränner fast på glaset under heta sommardagar. Att vaxa rutan kan även hjälpa mot oljud från bladen.

Uppfällda torkarblad och torkararmar